« Terug naar het berichtenoverzicht
Door: Lianne
Categorie: Wist je dat
Geplaatst op: 2/10/2019
2
okt
Postbedrijven PostNL en Sandd mogen toch fuseren. Dit heeft het kabinet besloten, ondanks een verbod van ACM op het samengaan. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken geeft nu alsnog toestemming. Ze stelt wel een voorwaarde: postzegels mogen niet te duur worden.
Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakte bezwaar tegen de fusie van PostNl en Sandd. De organisatie zou hiermee te monopolistisch worden. Toch besluit het kabinet dat de fusie wél mag doorgaan. Staatssecretaris Mona Keijzer gebruikt - voor het eerst in de geschiedenis - haar macht om het oordeel van een toezichthouder te negeren vanwege 'gewichtige redenen van algemeen belang' zijn. Dat doet zij om de postbezorging ‘betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar’ te houden ‘in een sterk krimpende markt’, zo laat ze aan de Tweede Kamer weten. ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep dacht eerder juist dat het versturen van post door de fusie erg duur zou worden. Hij waarschuwde dat de prijzen wel met 30 tot 40 procent kunnen stijgen.
Voorwaarden
Keijzer zegt strenge voorwaarden op te leggen. Zo beperkt ze de prijs die PostNL straks mag rekenen aan zakelijke klanten en consumenten. "De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijke hiervoor gemaakte kosten", zegt Keijzer. Ook mag PostNL de toegang tot haar netwerk aan andere postbedrijven niet weigeren.
De vakbonden hoopten al dat het kabinet de fusie zou laten doorgaan. De postbedrijven zien hun markt zó snel krimpen dat alleen bezuinigingen niet genoeg zijn om overeind te blijven, vonden de bonden. Valt een van de postbezorgers om, dan gaat dat volgens hen gepaard met ‘veel en nodeloos banenverlies’. Door een fusie neemt dat risico sterk af.
Bezorgers niet blij
Pakketbezorgers betreuren het besluit van staatssecretaris Keijzer, meldt het AD. "De pakketbezorging is een afvoerputje aan het worden”, meldt de belangenvereniging van pakketbezorgers, de BVPD, aan de krant. Die vindt dat PostNL zich op de pakketmarkt nu al als een monopolist gedraagt. De bewindsvrouw versterkt die monopoliepositie nu doelbewust, zegt BVPD-voorzitter Ruud Wassenaar. De tarieven zijn al jarenlang nagenoeg bevroren, terwijl het aantal pakketten een forse toename kent, stelt de belangenvereniging. "Werknemers werken zich horendol, zelfstandige pakketondernemers staan op omvallen.” Wassenaar roept de politiek op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de pakketmarkt.
De ongeveer 11.000 postbezorgers van Sandd kunnen bij PostNL aan de slag nu beide bedrijven samengaan. Omdat er momenteel veel vacatures zijn bij PostNL, verwacht bestuursvoorzitter Herna Verhagen dat het gros van het Sandd-personeel bij het nieuwe moederbedrijf aan het werk kan: is het niet bij de postbezorging dan wel bij de afhandeling en aflevering van pakketten.
« Terug naar het berichtenoverzicht
Om te reageren moet je eerst inloggen
Gerelateerde berichten
Populair
Blog je mee?
Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!
Bericht insturenNieuws melden
Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!
Nieuws melden