« Terug naar het berichtenoverzicht
Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 5/4/2015
5
apr
Nieuw leven, eieren in alle soorten maten en smaken, drukke woonboulevards en een gezellig samenzijn met de familie: de laatste decennia vult een ieder de twee paasdagen op zijn of haar eigen manier in.
Het is Pasen. Na de stille week (Witte Donderdag en Goede Vrijdag) en de Stille Zaterdag (de dag vóór Pasen en de laatste dag van de Vastentijd) vieren we vandaag en morgen de wederopstanding van Jezus.
Eén ei is geen ei
Pasen is de allerbelangrijkste christelijke feestdag. Na het herdenken van het laatste avondmaal op Witte Donderdag, het overlijden van Jezus op Goede Vrijdag en het rouwen op Stille Zaterdag wordt de herrijzenis van Jezus gevierd. De derde dag na de kruisiging ontdekt een aantal vrouwen namelijk, dat de steen voor het graf van Jezus is weggerold en dat het graf leeg is. De vrouwen zoeken Jezus’ vrienden op en vertellen wat zij hebben gezien (of liever gezegd wat zij juist niet hebben aangetroffen). De vrienden van de zoon van God geloven hun oren en ogen niet, totdat ze Jezus in semi levenden lijve aanschouwen. Tot aan Hemelvaart (de dag waarop hij naar God in de hemel gaat) is Jezus bij zijn volgelingen. Maar dat is weer een ander verhaal.
Twee ei is een half ei
Bij Pasen denken we niet meteen aan de wederopstanding van Jezus, maar krijgen we beelden van kippetjes, lammetjes, paastakken en vooral eieren door. Men vraagt zich steevast af waarom wij toch eieren met Pasen hebben. Tussen Aswoensdag (begin van de Vastentijd – je weet wel net na het katholieke Carnaval) en Pasen was het verboden om eieren te eten. Met Pasen werden de oudste eieren kleurig versierd en de tamelijk jongste eieren met veel smaak opgepeuzeld. Pasen staat dus ook symbool voor nieuw leven en de eieren voor de bijkomstige vruchtbaarheid. Het verhaal gaat, dat de Germanen destijds de eieren begroeven op hun akkers, zodat deze vruchtbaar zouden worden. En geloof het of niet, daar kwam geen haas, kip of konijn aan te pas.
Drie ei is een paasei
Een vrolijk goed besnorde paashaas met een rieten mandje vol gekleurde eitjes op de rug, die met ongelooflijk veel enthousiasme eieren rondbrengt of verstopt, is uiteraard een verzonnen item. Dit heeft er wel toe geleid dat Pasen een commercieel feest is geworden. Met Pasen eet men gemiddeld twee eieren (van de kip) en dat betekent dat heel Nederland in twee dagen 32 miljoen eieren wegtikt, hard, half of zacht gekookt. Gebakken, geblancheerd, geroerd of geschud. Er is voor elk wat wils. Naast eieren, eet men ook veel chocolade-eieren, chocoladekipjes en chocoladehazen in melk, puur, wit, praline en hazelnoot tijdens de paasdagen. Per persoon per jaar eten we zo’n 5 kilo chocolade, zeker rond Pasen. De supermarkten brengen speciale paascampagnes op de markt: prachtig gedekte lentetafels met de meest overheerlijke gerechten worden gereclameerd. Een sappig beenhammetje, groene asperges en aardappeltjes uit de oven: ook met Pasen krijgt het eten een prominente plek in de Nederlandse huishoudens.
Pasen 2015
Of je nu lekker in je pyjama de hele dag eitjes snoept en de herhaling van The Passion kijkt (of een marathon met de beste Amerikaanse series). Of je nu gezellig met de (schoon)familie gaat brunchen of gourmetten. Of je naar de kerk gaat of naar de kroeg. Pasen 2015 wordt op verschillende manieren gevierd. Namelijk een manier die bij jou past. Niets moet, alles mag. Op Tweede Paasdag rukt de bevolking massaal uit richting woonboulevards en tuincentra. Veel winkels zijn deze dag ook ‘gewoon’ open. Je hoeft je in ieder geval niet te vervelen.
Vrolijk Pasen!
« Terug naar het berichtenoverzicht
Om te reageren moet je eerst inloggen
Gerelateerde berichten
Populair
Blog je mee?
Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!
Bericht insturenNieuws melden
Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!
Nieuws melden