« Terug naar het berichtenoverzicht
Door: Naomi
Categorie: Seizoenen
Geplaatst op: 24/10/2015
24
okt
Op de laatste zondag van oktober gaat standaard de wintertijd in. De klok gaat dan een uur terug: terug naar de gewone (Greenwich Mean Time) tijd. De zomer- en wintertijd werden voor het eerst gehanteerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet alle landen doen mee aan de zomer- en wintertijd, waardoor de vraag rijst of het geen regelrechte tijdsverspilling is.
Vannacht om 03:00 uur zetten we de klok een uur terug en gaat de wintertijd in. Dit betekent dat we morgen kunnen uitslapen en dat we een extra lange dag hebben. De overgang van de zomertijd naar de wintertijd is de meest perfecte avond voor feestgangers: zij kunnen een uurtje langer uit.
Duitse tijd
In 1907 stelde de Engelsman William Willet de zomer- en wintertijd voor, maar pas tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitsers de zomertijd gehandhaafd. De Verenigde Staten volgden en tot aan de Tweede Wereldoorlog werd zomer- en wintertijd gebruikt. Daarna gingen we over op de gewone tijd. Sinds 1977 is de zomertijd weer ingevoerd en moeten mens en dier twee keer per jaar bioritmisch gezien flink omschakelen.
Standaardtijd
Bij overgang naar de wintertijd schuift de periode van het daglicht een uur op. ’s Ochtends wordt het dan vroeger licht en ’s avonds wordt het dan vroeger donker. De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt maar liefst vijf maanden. Spreken we over de gewone tijd, dan spreken we over de standaardtijd of Greenwich Mean Time (GMT): de middelbare tijd in Greenwich, Engeland. Door Greenwich, een stadsdeel van Londen, loopt de nulmeridiaan, wat betekent dat de lengtegraad gelijk is aan 0. Vanuit deze setting worden de tijdzones overal ter wereld ingedeeld. Naar het Oosten toe is het tijdsverschil een uur of meer in de plus, naar het Westen toe is het tijdsverschil een uur of meer in de min.
Wereldtijd
In de Europese Unie loopt de wintertijd van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Alleen IJsland, Rusland en Wit-Rusland doen niet mee aan zomer- en wintertijd, net als de overzeese boven-en benedenwindse eilanden van ons koninkrijk. Over de hele wereld zijn er 70 landen die de zomer- en wintertijd hanteren. Wetenschappers hebben onderzocht dat de scheiding van de zomer- en wintertijd alleen nuttig is rondom de keerkringen en poolcirkels. De Noord- en Zuidpool kennen namelijk geen nacht en er zit nauwelijks variatie tussen de lengtes van de tropendagen. Hoogste tijd voor een nieuwe tijd dus.
Wintertijd in Nederland
Wintertijd: tijd voor gezelligheid, tijd voor elkaar. Gezelschapsspelletjes worden tevoorschijn getoverd. Het is knus in huis. Boerenkool met stamppot en chocolademelk. Nederland op zijn best. Toch is het even stressen op de laatste zondag van oktober, wanneer de wintertijd ingaat. Gaat de wijzer van de klok nou vooruit of achteruit? Daarom een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, en in het najaar gaat de klok een uur achteruit. Of dat ook voor de biologische klok geldt, dat weet niemand. Eén ding is zeker: een groot aantal mensen heeft flink last van de klok die wordt verzet.
Slaap lekker vannacht en geniet van dat uurtje extra!
« Terug naar het berichtenoverzicht
Om te reageren moet je eerst inloggen
Gerelateerde berichten
Populair
Blog je mee?
Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!
Bericht insturenNieuws melden
Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!
Nieuws melden