Blog

Een kijkje in een professionele Bitcoin mine in China

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Twan
Categorie: Geld
Geplaatst op: 10/2/2015

10
feb

In de provincie Liaoning in China beheert een groep van vier Bitcoin miners samen zes professionele Bitcoin mines, waar Bitcoins worden verzameld in ruil voor uitgevoerde werkzaamheden voor het Bitcoin-netwerk. Onderstaande video geeft je een uniek kijkje achter de schermen van een professionele Chinese Bitcoin mine.


Bitcoins?!
Voor iedereen die nog te weinig weet over Bitcoins of het principe van 'Bitcoin mining' nog niet begrijpt, vind je op deze pagina een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden in gewone mensentaal over deze online muntheid.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale decentrale munteenheid die momenteel erg populair is op internet. Decentraal betekent dat er geen banken of andere organisaties zijn die het geld in bewaring houden. In tegenstelling tot ander valuta bestaat het Bitcoin-netwerk uit alle gebruikers van deze munteenheid die onderling gegevens uitwisselen met betrekking tot de transacties die plaatsvinden. Bitcoin is dus een gedecentraliseerd door gebruikers gedreven peer-to-peer-betalingsnetwerk zonder centrale autoriteit of tussenpersonen.

Waar bewaar ik mijn Bitcoins?

Bitcoins bewaar je in een Bitcoin-portemonnee, meestal aangeduid met de term 'Bitcoin Wallet'. Aangezien Bitcoins niet beheerd worden door één centrale partij, zijn er ook meerdere Bitcoin wallets beschikbaar waarin je je Bitcoins kan bewaren, waarmee je via Bitcoins kunt betalen en Bitcoins kunt versturen.

Hoe betaal ik met Bitcoins?

Betalingen kunnen via een portemonnee-applicatie op een computer of smartphone worden verricht door het adres van de ontvanger en het bedrag in te voeren en vervolgens de betaalopdracht te verzenden. Ondanks het feit dat Bitcoin niet te vergelijken is met het betaalsysteem PayPal, vertoont de manier van betalen wel veel gelijkenis.

Wat is de waarde van een Bitcoin?

De waarde van een Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Als de vraag naar Bitcoins toeneemt, neemt de prijs toe en als de vraag afneemt, zal ook de prijs afnemen. Er is slechts een beperkt aantal Bitcoins in omloop en nieuwe Bitcoins worden op een aangekondigd en afnemend tempo gemaakt. De waarde van een Bitcoin verschilt van dag tot dag en heeft de afgelopen tijd flinke schommelingen in waarde doorgemaakt. Onderstaande grafiek illustreert het verloop van de waarde van een Bitcoin van 2011 tot 2014.

Wat zijn de voordelen van Bitcoins?

Vrijheid van betaling: het is mogelijk om elk bedrag altijd en overal direct te verzenden en te ontvangen. Geen openingstijden. Geen grenzen. Geen opgelegde limieten.
Zeer lage kosten: Een Bitcoin-transactie is zeer voordelig in vergelijking met huidige betalingssystemen. Een Bitcoin-transactie kost momenteel ongeveer 5 cent, terwijl een betaling via creditcard ongeveer 30 cent kost. Het is echter mogelijk dat in de toekomst de Bitcoin-transactiekosten kunnen veranderen.
Privacy: Bitcoin-betalingen kunnen worden gedaan zonder dat er persoonlijke gegevens aan een transactie zijn verbonden. Dit zorgt voor een sterke bescherming tegen identiteitsdiefstal en de mogelijkheid om vrijwel anoniem aankopen te doen.
Beveiliging en controle: Bitcoin-gebruikers hebben volledige controle over hun transacties en kunnen hun geld daarnaast beschermen via back-ups en versleuteling.
Transparant en neutraal: Alle informatie inzake de Bitcoin-geldtoevoer is beschikbaar zodat iedereen deze kan verifiëren. Daarnaas is het voor verkopers onmogelijk om ongewilde of ongemerkte kosten af te dwingen zoals bij andere betaalmethoden kan gebeuren.

Wat zijn de nadelen van Bitcoins?

Mate van acceptatie: Het aantal Bitcoin-gebruikers neemt momenteel sterk toe, maar is nog relatief klein in vergelijking met andere betaalmethoden. Daarnaast is het aantal winkels waar je kunt betalen met Bitcoins ook nog steeds erg beperkt.
Volatiliteit: Aangezien de totaalwaarde van Bitcoins in omloop en het aantal bedrijven dat Bitcoin gebruikt nog steeds erg gering is, beïnvloeden relatief kleine marktveranderingen de prijs aanzienlijk. Theoretisch gezien zal deze volatiliteit afnemen naarmate Bitcoin een grotere positie in de markt krijgt.
Ontwikkeling: Over het algemeen bevindt Bitcoin zich nog steeds in het proces richting volwassenheid en is Bitcoin-software nog steeds in een betafase met veel onvolledige functies in ontwikkeling. Nieuwe tools, functies en diensten worden ontwikkeld om Bitcoin veiliger en toegankelijker voor het grote publiek te maken, maar zijn nog niet klaar voor het gebruik door het grote publiek.

Wat is Bitcoin mining?

Nieuwe bitcoins worden gegenereerd door een gedecentraliseerd proces dat 'mining' wordt genoemd. Tijdens dit proces worden personen door het netwerk beloond voor hun diensten. Bitcoin-miners bieden de capaciteit van hun computer aan voor het verwerken van transacties en beveiligen van het netwerk met gespecialiseerde hardware. Bitcoin miners verzamelen in ruil voor hun werkzaamheden nieuwe Bitcoins. Aangezien Bitcoin een peer-to-peer betalingsnetwerk is, zou Bitcoin niet bestaan zonder Bitcoin-miners.

Hoe mine ik Bitcoins?

Om Bitcoins te minen heb je allereerst een geavanceerde computer nodig. Via speciale Bitcoin-mining software - zoals bijvoorbeeld GUI Miner - kun je je computer beschikbaar stellen om Bitcoins te minen. Je computer zal vervolgens onderdeel uitmaken van het Bitcoin peer-to-peer betalingsnetwerk om onder andere transacties te verwerken.

Wat zijn Bitcoin pools?

Bitcoins minen gebeurt vaak in groepen bestaande uit verschillende miners. Deze groepen worden aangeduid als 'Bitcoin pools'. Door krachten te bundelen in een pool kunnen de werkzaamheden beter worden uitgevoerd dan een gebruiker alleen. In een pool krijg je kleinere en makkelijkere algoritmen op te lossen waardoor de kans op succes een stuk groter is. De mining pool betaalt vervolgens iedere miner naar verhouding van zijn geleverde bijdrage in de verrichte werkzaamheden. Onderstaande taartdiagram laat de verschillende Bitcoin pools zien.

Van wie krijg ik de Bitcoins voor het minen?

Als beloning voor de uitgevoerde werkzaamheden krijgt een gebruiker - meestal als lid van een pool - Bitcoins uitgekeerd. De Bitcoins worden uitgekeerd door het systeem zelf.

Wat verdien ik met Bitcoins mining?

Het minen van Bitcoins is in principe gratis en iedereen kan zich aanmelden als Bitcoin-miner. Voor de uitvoer van de zogenaamde werkzaamheden dient een gebruiker wel te beschikken over een krachtige computer die natuurlijk wel het nodige qua investering kost. Aangezien de computer vrijwel dag en nacht moet draaien om de werkzaamheden uit te voeren is het elektriciteitsverbruik ook een behoorlijke kostenpost. In sommige gevallen - bijvoorbeeld bij gebruik van een trage computer - kunnen de kosten voor elektriciteit hoger zijn dan de opbrengsten in Bitcoins. Het minen van Bitcoins betekent dus niet automatisch dat je geld (lees: Bitcoins) verdient.

Wordt Bitcoin de eerste wereldwijde valuta?

Deze vraag is momenteel voor niemand te beantwoorden, maar het idee van één valuta dat wereldwijd dezelfde waarde heeft en overal geaccepteerd wordt is een aantrekkelijk idee. Geen schommelende valutakoersen, maar een 'munteenheid' die overal ter wereld dezelfde waarde heeft. Ook het idee dat er geen financiële instellingen zijn die de baas spelen over je geld, hoge transactiekosten rekenen en restricties opleggen in het gebruik ervan klinkt voor velen als muziek in de oren. Naast de vele voorstanders zijn er natuurlijk ook tegenstanders van dit nieuwe online betaalmiddel. De tijd zal ons leren of Bitcoin slechts een tijdelijke rage is of uiteindelijk de financiële wereld gaat veroveren.

Geplaatst op 10 februari 2015

Delen via:

Twan

Over Twan

Oprichter van JouwAanbieding.nl en hierdoor één van de pioniers in het Nederlandse dagaanbiedingen landschap. Sinds 2007 staat zijn leven letterlijk dag en nacht in teken van dagaanbiedingen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

    Om te reageren moet je eerst inloggen

    Email*

    Wachtwoord*

    Blog je mee?

    Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

    Bericht insturen

    Nieuws melden

    Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

    Nieuws melden

    JouwAanbieding blog

    JouwAanbieding blog

    Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

    Voor ieder wat wils!

    Voor ieder wat wils!

    Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

    Vandaag

    Jarig vandaag
    • Kevin Costner (70)Amerikaanse acteurKevin Costner
    • Arie Boomsma (51)Nederlandse presentatorArie Boomsma
    • Roxeanne Hazes (32)Dochter van Andre HazesRoxeanne Hazes
    Verleden vandaag
    • 1e UFO gesignaleerd (1644)Een vermeende UFO wordt gespot in Boston door een stel stomverbaasde Pelgrims.1e UFO gesignaleerd
    • Verkeersalarm wegens wind (2007)Rijkswaterstaat kondigde op deze dag voor de eerste keer een verkeersalarm af wegens harde wind.Verkeersalarm wegens wind
    Spreuk van de dag

    Oost-west, thuis is het ook niet alles.

    Nieuwsbrief

    Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

    • Mis geen aanbieding meer!
    • Al het voordeel in je mailbox
    • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
    • Eenvoudig in- en uitschrijven
    • Ontvang exclusieve deals

    Alle deals in 1 nieuwsbrief!

    Inschrijven